Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.
Πέμπτη 17 Μαΐου 2012
Επιπελαγική ζώνη και προκλήσεις
Επιβίωση.Η επιβίωση των ζωντανών οργανισμών στο υδάτινο περιβάλλον δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία αέναη διεργασία, όπως αυτή που χαρακτηρίζει τη διαδικασία της φυσικής επιλογής και της εξέλιξης. Κάθε έμβιο ον χρειάζεται ενέργεια για να αναπτύσσεται, να ρυθμίζει το εσωτερικό του περιβάλλον και να αναπαράγεται, με απώτερο σκοπό τη διαιώνιση του είδους του. Με άλλα λόγια, η σύλληψη λείας, η αποφυγή θήρευσης και η εύρεση συντρόφου για την αναπαραγωγή, αποτελούν ζωτικές λειτουργίες των θαλάσσιων οργανισμών. Έτσι, ανάλογα με το ενδιαίτημα στο οποίο ζουν οι οργανισμοί, αποκτούν ειδικές προσαρμογές που τους εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα στις προκλήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Επιπελαγική ζώνη και προκλήσεις.Η επιπελαγική ζώνη οριοθετείται από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το βάθος όπου το φως δεν μπορεί να διεισδύσει σε βαθύτερα στρώματα, δηλαδή περίπου το βάθος των 200m. Για τον λόγο αυτό ονομάζεται ‘εύφωτη ζώνη’. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου το φως είναι διάχυτο, η ανάγκη της προσαρμογής για σύλληψη της λείας και αποφυγή της θήρευσης είναι η σημαντικότερη πέρα από κάθε άλλο θαλάσσιο περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου