Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Dumbo το …… χταποδάκι!

http://media.marine-geo.org/image/dumbo-octopus-epr-1999















Το Dumbo octopus είναι χταπόδι του γένους Grimpoteuthis και έχει πάρει το όνομά του από τα χαρακτηριστικά προεξέχοντα πτερύγια πάνω από το κεφάλι του,που το κάνουν να μοιάζει με το ελεφαντάκι  Dumbo, τον αγαπημένο ήρωα της Disney.

Το χταπόδι με τα “αυτιά” ελέφαντα ζει κυρίως στη βαθυπελαγική ζώνη, σε βάθος που κυμαίνεται από 3000 m έως 4000 m . Όμως, μερικά μπορεί να κατοικούν τόσο στην αβυσσοπελαγική όσο και στην αδαιοπελαγική ζώνη, κοντά στα 7000 m. Τα χταπόδια του γένους Grimpoteuthis ζούν στα πιο βαθιά νερά σε σχέση με τα υπόλοιπα κεφαλόποδα και χαρακτηρίζονται ως σπάνια.


http://shanahan1.pbworks.com/w/page/16014013/Dumbo%20Octopus%20by%20Aaron%20G

Το Dumbo octopus αιωρείται πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας ψάχνοντας πολύχαιτους, κωπήποδα, ισόποδα, αμφίποδα και άλλα οστρακόδερμα για να τραφεί. Σε αντίθεση με τα άλλα χταπόδια το Dumbo καταπίνει ολόκληρη τη λεία του.


http://tapreef.wikia.com/wiki/Dumbo_Octopus

Τα ιδιαίτερα πτερύγια-αυτιά που διαθέτει, η ώθηση των πλοκαμιών του και η εκτόξευση νερού από ένα εξάρτημα που μοιάζει με μύτη,  συμβάλλουν στην μετακίνησή του και τον καθιστούν έναν εξαίρετο κολυμβητή που όταν χρειαστεί είναι σε θέση να αποδράσει. Οι προσαρμογές αυτές για την κολύμβηση είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή όλες μαζί συγχρόνως.



http://en.wikipedia.org/wiki/Grimpoteuthis


Ακόμα, τα χταπόδια αυτά έχουν τη μοναδική ικανότητα να χρωματίσουν ανά πάσα στιγμή το εξωτερικό στρώμα του δέρματος από διαφανές σε κόκκινο, ώστε να προστατεύονται από τους θηρευτές τους. 

http://isite.lps.org/mkneifl/web/wpp_class_t3/l_matt/info.htm



















Αναφορικά με τον τρόπο αναπαραγωγής τους, λίγα είναι τα δεδομένα που έχουμε. Ωστόσο, από έρευνες σε ωοθήκες θηλυκών έχουν βρεθεί αβγά σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης που σημαίνει ότι δεν έχουν μια συγκεκριμένη περίοδο αναπαραγωγής. Τα αρσενικά διαθέτουν ένα διευρυμένο πλοκάμι για να μεταφέρουν τα σπερματοφόρα στη μανδιακή κοιλότητα του θηλυκού κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος.

Βιβλιογραφία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου