Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ο Αρρενοπαρασιτισμός στα Anglerfish



Μελετώντας κανείς την βιολογία των Anglerfish , δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι ο παράξενος τρόπος ζωής τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά–προσαρμογές που εμφανίζουν, αποτυπώνονται ακόμα και στη μέθοδο αναπαραγωγής τους. Συγκεκριμένα πρωταρχική παρατήρηση είναι η ύπαρξη φυλετικού διμορφισμού.
http://mudfooted.com/deep-sea-angler-fish-bizarre-reproduction/
Τα αρσενικά  άτομα εμφανίζονται σαφώς μικρότερα σε μέγεθος, με μήκος που δεν ξεπερνά τα 3 εκατοστά , σε αντίθεση με τα θηλυκά άτομα τα οποία μπορεί να φτάσουν και τα 18 εκατοστά .  Κάθε αρσενικό Anglerfish στα πρώιμα στάδια της ζωής του κολυμπά ελεύθερο      αναζητώντας ένα θηλυκό. Η εύρεση ενός θηλυκού είναι τελείως αναγκαία καθώς όταν τα αρσενικά άτομα φτάνουν σε αναπαραγωγική ωριμότητα , το πεπτικό τους σύστημα εκφυλίζεται καθιστώντας τα ανίκανα να τραφούν από μόνα τους.

http://marianuniversityscienceblog.wordpress.com/2010/04/26/deep-dark-sea-monsters/
 Η μόνη τους ελπίδα για επιβίωση είναι να προσκολληθούν σε ένα θηλυκό με τη βοήθεια ενός δοντιού –γάντζου. Μόλις το δόντι αυτό διατρυπήσει το σώμα του θηλυκού , διοχετεύεται από το αρσενικό ένα ένζυμο στην περιοχή , το οποίο θα συντελέσει στην συνένωση των δύο οργανισμών προωθώντας κυρίως την σύνδεση των αιμοφόρων αγγείων τους. Το αρσενικό ψάρι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σαν παράσιτο, λαμβάνοντας θρεπτικές ουσίες από το σώμα του θηλυκού. Ένα θηλυκό Anglerfish μπορεί να μεταφέρει πάνω του μέχρι και 6 αρσενικά , κάτι που εξασφαλίζει την ύπαρξη των αρσενικών γαμετών ανά πάσα στιγμή το θηλυκό είναι έτοιμο για αναπαραγωγή.
http://www.sciencephoto.com/media/377020/enlarge
Η προσαρμογή αυτή κρίνεται απαραίτητη για ένα είδος που κατοικεί σε βάθη που επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι και η εύρεση συντρόφου αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δύσκολη διαδικασία. Τέλος το θηλυκό γεννάει τα αυγά του σε ένα λεπτό στρώμα ζελατινώδους υλικού το οποίο επιπλέει ελεύθερο στη θάλασσα μέχρι τα αυγά να εκκολάπτουνσε μικροσκοπικές προνύμφες. Μόλις εκκολαφθούν, οι προνύμφες αναδύονται στην επιφάνεια όπου και τρέφονται με πλαγκτόν. Καθώς σταδιακά ωριμάζουν, επιστρέφουν στα μεγάλα βάθη .

http://www.teara.govt.nz/en/deep-sea-creatures/3/5


                                              Anglerfish mating customs




Βιβλιογραφία   
  •      Miya M, Pietsch TW et al (2010) Evolutionary history of anglerfishes (Teleostei: Lophiiformes): a mitogenomic perspective. BMC Evol Biol.  .  PMID: 20178642 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου