Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012


                 Όραση στην μεσοπελαγική ζώνη


 Τα μεσοπελαγικά ψάρια έχουν  μεγάλα μάτια που συλλέγουν το φως του περιβάλλοντος . Μερικά έχουν τα σωληνοειδή μάτια που κοιτάζουν πρός τα πάνω και δίνουν όραση μπροστά και πλάγια, όχι όμως τόσο καλή. Ένας δεύτερος  αμφιβληστροειδής επεκτείνεται  επάνω τις πλευρές του σωλήνα και αυξάνει εντυπωσιακά το οπτικό πεδίο. Η εξέλιξη έχει δημιουργήσει   παρόμοιες οπτικές λύσεις τουλάχιστον σε ένα χταπόδι (Amphitretus) και σε κάποιο κριλλ (Stylocheiron). Μερικά ψάρια  με σωληνοειδή μάτια έχουν ένα κίτρινο φίλτρο που τα επιτρέπει να διακρίνουν το φυσικό φως και τον βιοφωτισμό , νικώντας έτσι  τα συστήματα αντιφωτισμού που χρησιμοποιούνται από το θήραματά  τους.


 

                  Άλλοι μεσοπελαγικοί οργανισμοί


 Άλλοι μεσοπελαγικοί  οργανισμοί είναι τα κωπήποδα  και το κριλλ (πλαγκτό ) που τρώνε τα περιττώματα των επιπελαγικών κοπήποδων  και οτιδήποτε άλλο φτάνει σε εκείνο το βάθος. Τα οστρακόδερμα, τα αμφίποδα , οι χαιτόγναθοι, οι μέδουσες, τα σιφωνοφόρα , και τα πτερόποδα είναι επίσης κοινά. Το καλαμάρι, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών ατόμων του γιγαντιαίου καλαμαριού Architeuthis dux και του αρκετά μεγαλύτερου κολοσσιαίου καλαμαριού, βρίσκονται επίσης εδώ.




Βιβλιογραφία :
 
What we know about Giant Squid (Architeuthis dux),
(April 6,2008),  Dr. Steve O'Shea and Dr. Kat Bolstad



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου