Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Viperfish




Ένας ακόμα ασυνήθιστος οργανισμός που ζει στη Βαθιά θάλασσα είναι το ψάρι Viperfish που ανήκει στο γένος Chauliodus. Τα ψάρια του γένους Chauliodus την ημέρα μπορούν να εντοπιστούν σε βάθος μεγαλύτερο από 1500 m ενώ τη νύχτα μεταναστεύουν οριζόντια σε βάθος λιγότερο από 600 m ώστε να βρουν άφθονη τροφή.


Τα ψάρια αυτά διαθέτουν ένα τεράστιο στόμα καθώς και ακόμα μεγαλύτερα κοφτερά δόντια. Τα ασυνήθιστα μεγάλα δόντια βοηθάνε το Viperfish να συλλαμβάνει τα θηράματά του τόσο κατά την κολύμβηση με μεγάλη ταχύτητα όσο και στο σκοτάδι. Ακόμα, έχουν αναπτύξει κρανίο με δυνατότητα περιστροφής ώστε να διευκολύνεται η κατάποση μεγάλων θηραμάτων, ενώ το μεγάλο στομάχι είναι απαραίτητο για την υποδοχή αυτών.





Μια ακόμα εντυπωσιακή προσαρμογή που έχει αναπτύξει το Viperfish είναι η παραγωγή και η εκπομπή φωτός από φωτοφόρα όργανα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματος τους ,κυρίως όμως στο ραχιαίο πτερύγιο. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως βιοφωτισμός ,χρησιμοποιείται ως δέλεαρ για την προσέλκυση της λείας αλλά και για τον εντοπισμό πιθανών συντρόφων  ή θηρευτών. Το ραχιαίο πτερύγιο είναι έτσι διαμορφωμένοώστε να σχηματίζει καμπύλη και να καταλήγει το  φωτοφόρο του κοντά στο στόμα, ως μέσο προσέκλυσης της λείας.




















Τέλος, τα  Viperfish έχουν πολύ χαμηλό μεταβολικό ρυθμό γεγονός που τους επιτρέπει να επιβιώσουν ακόμα και για ημέρες  χωρίς τροφή.



Βιβλιογραφία:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου