Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η "τυφλή" γαρίδα της βαθιάς θάλασσας!

     Σε μερικές από τις κοινότητες των υδροθερμικών αναβλύσεων του Ατλαντικού, σε βάθος από 3000 έως 3600 μέτρα, κυριαρχεί μια γαρίδα, γνωστή στον επιστημονικό κόσμο ως Rimicaris exoculata. Οι γαρίδες καλύπτουν το τοίχωμα των μαύρων καμινάδων από ορυκτά που σχηματίζονται στις αναβλύσεις και ξύνουν κομμάτια ορυκτών τα οποία τρώνε. Τα ορυκτά δεν έχουν θρεπτική αξία, αλλά είναι καλυμμένα με μεγάλους αριθμούς βακτηρίων. Τα βακτήρια πέπτονται και τα υπολείμματα των ορυκτών αποβάλλονται.
      Οι γαρίδες αυτές δεν έχουν εμφανή μάτια και αρχικά θεωρήθηκαν τυφλές. Στην επάνω πλευρά του σώματός τους όμως, υπάρχουν δύο φωτεινές κηλίδες που περιέχουν φωτοευαίσθητα κύτταρα σαν αυτά που βρίσκονται στα μάτια. Υπάρχει υψηλή συγκέντρωση της χρωστικής ουσίας, ροδοψίνη, σε ένα ραχιαίο "eyespot" κάτω από τη διαφανή επιδερμίδα του κελύφους. Αν και δεν υπάρχει φακός και άλλα χαρακτηριστικά των ματιών, οι κηλίδες προφανώς μπορούν να αντιλαμβάνονται πολύ ασθενέστερο φως από αυτό που βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Με τα «μάτια» της αυτή η γαρίδα χρησιμοποιεί το χαμηλό φωτισμό για να εντοπίζει τις ενεργές θερμές πηγές και να αποφεύγει να τις πλησιάζει πάρα πολύ, ώστε να μη γίνει βραστή από το θερμό νερό. Πιστεύεται ότι μπορεί να ανιχνεύσει "μέλανος σώματος" ακτινοβολία, η οποία είναι η θερμική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους αεραγωγούς σε περίπου 350ο C.
     Τέλος, ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι οι γαρίδες αυτές κάτω από το καβούκι τους φιλοξενούν βακτήρια που χρησιμοποιούν το υδρόθειο ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή οργανικών μορίων (χημειοσύνθεση). Τα βακτήρια βρίσκονται όπου η θερμοκρασία είναι υψηλή, επειδή το υδρόθειο που χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας έρχεται από τις υδροθερμικές αναβλύσεις. Έτσι, οι γαρίδες θα πρέπει ανά περιόδους να μετακινούνται προς τα ζεστά νερά, για να τροφοδοτούν τα συμβιωτικά τους βακτήρια.
Πηγές εικόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου