Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012


Προσαρμογές ζώων στην μεσοπελαγική ζώνη

Τα ζώα που ζουν στη ημιφωτική ζώνη είναι προσαρμοσμένα   στην ζωή στο σκοτάδι, το κρύο νερό και την υψηλή πίεση. Πολλά από τα ζώα σε αυτήν την ζώνη έχουν  μεγάλα μάτια, που τα βοηθούν  να δουν στα σχεδόν σκοτεινά νερά, μεγάλο στόμα με μυτερά δόντια και εκτατές σιαγόνες.  Επιπλέον έχουν μικρό μέγεθος και σκοτεινό χρώμα για να προστατεύονται. Ακόμη έχουν μικρή επιλεκτικότητα στην τροφή τους καθώς είναι πολύ περιορισμένη και συχνά μεταναστεύουν προς τα επιφανειακά νερά για να την εντοπίσουν . Γιαυτό και οι μυς , τα κόκκαλα και η νυκτική τους κύστη είναι πολύ καλά αμεπτυγμένα. Ωστόσο η πιο ενδιαφέρουσα προσαρμογή έιναι η ύπαρξη φωτοφόρων οργάνων και ο βιοφωτισμός
  
Βιοφωτισμός : Πολλά από τα ζώα στην ημιφωτική   ζώνη είναι βιοφωτοβόλα  και μπορούν να παράγουν το δικό τους  φως. Μερικά ζώα που χρησιμοποιούν τον βιοφωτισμό έχουν  πρόσθετα όργανα που παράγουν το φως από μια χημική αντίδραση . Πολλά ζώα βιοφωτισμού ζούν συμβιωτικά με βακτήρια. Τα περισσότερα όργανα βιοφωτισμού , τα οποία ονομάζονται  φωτοφόρα,  εκπέμπουν ένα μυστηριώδες γαλαζοπράσινο φως. Μια σπάνια εξαίρεση είναι τα ψάρια της οικογένειας Malacosteidae , τα οποία παράγουν ένα κόκκινο φως για την ενδοειδική επικοινωνία (το κόκκινο είναι αόρατο στους περισσότερους άλλους βαθύβιους θαλάσσιους οργανισμούς, οι οποίοι βλέπουν κυρίως τα μπλε και τα πράσινα). Τα ζώα χρησιμοποιούν το φως  για να εντοπίσουν την τροφή τους  , για να βρούν τους συντρόφους, και για προστασία από τους θηρευτές τους ( αυτό με την κάλυψη το χρησιμοποιούν για να αποπροσανατολίσουν τους θηρευτές τους).





















  ψάρι της οικογένειας Malacosteidae




Αντισκίαση : είναι μια μέθοδος κάλυψης. Το φως που παράγεται από την κάτω πλευρά των ζώων μπορεί να  το βοηθήσει «να εξαφανιστεί» από τους θηρευτές που βρίσκονται σε βαθύτερα νερά από αυτό. Το επάνω μέρος του ζώου φαίνεται  σκούρο στους θηρευτές που κοιτάζουν από επάνω από το θήραμα. Το ζώο είναι  ουσιαστικά ‘‘αόρατο’’ δεδομένου ότι η σκοτεινή σκιαγραφία του εμφανίζεται σε ένα μαύρο φόντο.




Bιβλιογραφία :

 Camouflage combo from the deep, Maarten Zwart  University of Cambridge
 
How to make a living in the twilight zone,  Debbie Steinberg
 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου