Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Το ψάρι με τα τρία “πόδια”





Τα τρίποδα είναι ψάρια του γένους Bthypterois και ζουν στο βυθό. Το βάθος στο οποίο εντοπίζονται κυμαίνεται από 878m έως 4720m και αποτελούν έναν από τους πιο συχνούς κατοίκους της Αβυσσοπελαγικής ζώνης.




Τα ψάρια αυτά καθώς ζουν σε ένα σκοτεινό περιβάλλον δεν έχουν ανεπτυγμένη όραση και έτσι έχουν αναπτύξει διάφορες άλλες προσαρμογές για τον εντοπισμό της τροφής τους.


Καταρχάς, διαθέτουν επιμηκυμένα κοιλιακά πτερύγια αλλά και ένα επιμηκυμένο ουραίο πτερύγιο τα οποία χρησιμοποιούνται για τη στερέωσή του στο βυθό. Αν και έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης, καθώς τα κοιλιακά τους πτερύγια παραμένουν ευέλικτα, προτιμούν να είναι στερεωμένα στο βυθό, περιμένοντας να συλλάβουν τη λεία τους.





Τα θωρακικά τους πτερύγια έχουν τη δυνατότητα να ανυψώνονται και να λειτουργούν ως κεραίες, αντιλαμβάνοντας τις δονήσεις στο νερό. Ακόμα, τα τρίποδα έχουν πολύ καλά ανεπτυγμένη την αίσθηση της αφής ώστε να αναγνωρίζουν τη τροφή τους στο σκοτάδι και να την ωθούν προς το στόμα.





Τέλος, τα τρίποδα για να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία ανεύρεσης συντρόφου για αναπαραγωγή είναι ερμαφρόδιτα. Κάθε άτομο έχει θηλυκά και αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα. Ωστόσο, αν τύχει και συναντηθούν δύο τρίποδα έχουν τη δυνατότητα να ζευγαρώσουν.   






Βιβλιογραφία







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου