Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Dunaliela Salina





         Η Dunaliela Salina είναι ένας μονοκύτταρος , φωτοσυνθετικός οργανισμός ο οποίος ανήκει στα Χλωροφύκη, την βρίσκουμε στο φυτοπλαγκτόν  των παράκτιων περιοχών της Βορειοανατολικής Αυστραλίας  .

'Άθροισμα
Phycophyta
Κλάση
Chlorophyceae
Γένος- Είδος
Dunaliela Salina
1.Ταξινόμηση της Dunaliela Salina.

  Για να μπορέσει να επιβιώσει στην επιπελαγική ζώνη και πιο συγκεκριμένα κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας αναγκάστηκε να αναπτύξει διάφορους μηχανισμούς προσαρμογής σε αυτό το περιβάλλον.
  Το μονοκύτταρο αυτό φυτοπλαγκτόν στερείται πυρηνική  μεμβράνη και περιέχει έναν χλωροπλάστη ο οποίος  συσσωρεύει μεγάλες ποσότητες β-καροτένιου για αυτό και τα κύτταρα παρουσιάζονται άλλοτε ερυθρά και άλλοτε πορτοκαλί σε αντίθεση με άλλα είδη που είναι πράσινα επειδή η χλωροφύλλη τους δεν επικαλύπτεται από μεγάλες ποσότητες  β-καροτένιου.
   Τα καροτενοειδή βρίσκονται στην περιφέρεια του χλωροπλάστη και συντελούνται από cis- και trans- ισομερή του β-καροτένιου.
  Η μεγάλη συγκέντρωση β-καροτένιου μέσα στα φύκη δείχνει να δρα σαν αντηλιακή ασπίδα έναντι στις υπεριώδους ακτίνες του ηλίου προστατεύοντας την χλωροφύλλη και το DNA του.
  Αυτή η προσαρμογή του παρέχει προστασία και το βοηθάει να επιβιώσει σε  περιοχές εκτεθειμένες πολλές ώρες στον ήλιο.


Borowitzka LJ, Borowitzka MA, Moulton T. 1984. Mass culture of Dunaliella: from laboratory to pilot plant. Hydrobiologie
''What is Dunaliela salina ?''http://blog.recoverye21.com/dunaliella-salina/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου