Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Το γιγαντιαίο σκουλήκι σωλήνας του βυθού!

     Το γιγαντιαίο σκουλήκι σωλήνας, γνωστό και ως Riftia pachyptila ζει στις υδροθερμικές αναβλύσεις του ειρηνικού ωκεανού. Παρά την σχεδόν θερμοκρασία βρασμού του νερού, τα ζώα αυτά ευδοκιμούν στην πλήρη απουσία του φωτός. Οι οργανισμοί που ζουν κοντά σε αυτές τις οπές είναι μοναδικές, επειδή, σε αντίθεση με όλα τα άλλα έμβια όντα πάνω στη γη, δεν εξαρτώνται από το ηλιακό φως ως πηγή ενέργειας. Αντ 'αυτού, τρέφονται με μικροσκοπικά βακτήρια που παίρνουν την ενέργειά τους απευθείας από τις χημικές ουσίες στο νερό μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως χημειοσύνθεση. Αυτές οι υδροθερμικές αναβλύσεις γνωστές ως «μαύροι καπνιστές», λόγω του σκούρου χρώμα του υλικού που εκτινάσσουν.
    Αυτά τα γιγάντια σκουλήκια σωλήνα μεγαλώνουν σε μήκος πάνω από δύο μέτρα και δεν έχουν ούτε στόμα ούτε και πεπτικό σύστημα. Αντί γι αυτά, τα πωγωνοφόρα φέρουν ένα πολύ εξειδικευμένο όργανο που ονομάστηκε «τροφικό σώμα» και είναι γεμάτο με συμβιωτικά βακτήρια. Τα βακτήρια χημειοσυνθέτουν μέσα στο σώμα του ζώου και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της οργανικής ύλης που παράγουν στο πωγωνοφόρο. Το πωγωνοφόρο με τη σειρά του εφοδιάζει τα βακτήρια με πρώτες ύλες. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό σε αυτά τα σκουλήκια είναι το φωτεινό κόκκινο λοφίο τους. Αυτό είναι ένα εξειδικευμένο όργανο που χρησιμεύει ως βράγχιο, ανταλλάσσοντας όχι μόνο διοξείδιο του άνθρακα με οξυγόνο, αλλά και υδρόθειο. Αν και το υδρόθειο είναι θανατηφόρο για τους περισσότερους οργανισμούς, το αίμα του πωγωνοφόρου το μεταφέρει στα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στο τροφικό σώμα. Το φωτεινό κόκκινο χρώμα προέρχεται από την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων αιμοσφαιρίνης (αίματος). Είναι αυτό το λοφίο που παρέχει θρεπτικά συστατικά για τα βακτήρια που ζουν στο εσωτερικό του σκουληκιού. Ο εξωτερικός σωλήνας του σκουληκιού είναι φτιαγμένος από μια σκληρή, φυσική ουσία που ονομάζεται χιτίνη.
      Παρά το γεγονός ότι τα σκουλήκια δεν έχουν μάτια, μπορούν να αισθανθούν την κίνηση και τους κραδασμούς και να υποχωρήσουν στους προστατευτικούς σωλήνες τους όταν απειλούνται. Το μέσο βάθος που ζουν αυτά τα σκουλήκια είναι 1.500 μέτρα. Ολόκληρες κοινότητες με γαρίδες και καβούρια έχουν βρεθεί ζουν γύρω από αυτούς τους γίγαντες. Πιστεύεται ότι αυτά τα ασπόνδυλα τρέφονται από τα κομμάτια του κόκκινου λοφίου των σκουληκιών του σωλήνα.

Βιβλιογραφία

Πηγές εικόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου