Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Τα δίθυρα του βυθού!

  • Bathymodiolus thermophilus
     Το είδος Bathymodiolus thermophilus ανήκει στην οικογένεια των Mytilidae. Το είδος αυτό εξαπλώνεται στην βαθυπελαγική ζώνη σε βάθος από 2000 έως 3000 μέτρα. Βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας κυρίως κοντά σε περιοχές με υδροθερμικές αναβλύσεις. Το μέγεθος του φτάνει συνήθως τα 20cm. Το B. Thermophilus εμφανίζει μια σχέση συμβίωσης με μικροοργανισμούς. Τα βακτήρια αυτά βρίσκονται στα βράγχια του μυδιού και οξειδώνουν το υδρόθειο που παράγεται στους αεραγωγούς. Με αυτόν τον τρόπο τα μύδια προσλαμβάνουν τα θρεπτικά στοιχεία που παράγονται από τα βακτήρια εξασφαλίζοντας έτσι την τροφή τους. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η φωτοσύνθεση η οποία προφανώς είναι  δύσκολο να ολοκληρωθεί σε τόσο μεγάλο βάθος. Μία εναλλακτική μέθοδος πρόσληψης τροφής είναι η προσρόφηση σωματιδίων από το νερό μέσω των βράγχιων. Σε πειράματα μεταφοράς του παραπάνω είδους από θάλασσες πλούσιες σε θείο σε περιοχές όπου η συγκέντρωση θείου είναι μικρή το B. Thermophilus εμφάνισε αλλοίωση των βράγχιων του και στο τέλος κατέληξε.






  • Calyptogena Magnifica

    •      Στο Calyptogena Magnifica πιστεύεται πως το διαιρεμένο πόδι έχει προσαρμοστεί ειδικά για την εισαγωγή του ζώου σε ρωγμές ή μεταξύ σκληρών υποστρωμάτων των μυδιών Bathymodiolus thermophilus. Το ζώο μπορεί να κινηθεί γύρω από τον πυθμένα της θάλασσας με το μυϊκό πόδι του και συνήθως καταλαμβάνει μια κάθετη θέση και όχι οριζόντια. Το Calyptogena Magnifica είναι ειδικά προσαρμοσμένο για τη ζωή γύρω από τις υδροθερμικές αναβλύσεις μεγάλου βάθους (γύρω στα 2645 m) μέσω των χημειοσυνθετικών βακτηρίων που έχουν εγκατασταθεί στα βράγχια με τον ίδιο τρόπο που ανταπεξέρχεται και το B. Thermophilus, δηλαδή απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που παράγονται από αυτά τα βακτήρια μέσω της χημειοσύνθεσης.



                                     

       
      Βιβλιογραφία

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου