Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Έντονα φώτα,μεγάλες μέδουσες...

          Η μέδουσα Atolla είναι ένα πλάσμα που ζει στην μεσοπελαγική ζώνη των ωκεανών για το οποίο είναι συνήθως αρκετά δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες καθώς είναι πολύ ευκίνητο όταν τα θορυβώδη και δυσκίνητα υποβρύχια παρεμβαίνουν στην καθημερινή τους ρουτίνα.


http://static.howstuffworks.com/gif/jellyfish-6.jpg
          Όταν η μέδουσα Atolla απειλείται  ανταποκρίνεται δημιουργώντας ένα φωτεινό κύμα που κινείται κυκλικά γύρο από τις εξωτερικές του άκρες, το οποίο αναφέρεται ως απόκριση 'συναγερμού'. Μια ενδιαφέρουσα θεωρία των ερευνητών είναι ότι η μέδουσα χρησιμοποιεί αυτού του είδους την απόκριση με σκοπό να προσελκύσει μεγαλύτερα ψάρια τα οποία πιθανόν να καταβροχθίσουν τους θηρευτές της. Έτσι ουσιαστικά, όταν η μέδουσα βρίσκεται υπό την απειλή των θηρευτών της, αρχίζει να εκπέμπει αυτόν τον έντονο φωτισμό ώστε άλλα, μεγαλύτερα και πιο τρομαχτικά ζώα να προσέλθουν στη περιοχή και στην καλύτερη
 περίπτωση να φάνε τα πλάσματα που επιτίθενται
 στην μέδουσα Atolla.




http://gakuranman.com/colour-in-the-deep-sea/






Βιβλιογραφικές αναφορές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου