Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Το γιγάντιο ισόποδο



http://www.pictures13.com/giant-anteater-baby
Το γιγάντιο ισόποδο αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο παράξενα πλάσματα που έχουν βρεθεί σε βαθιά ύδατα. Γνωστό επιστημονικά ως Bathynomus giganteus, είναι ένα από τα  περίπου εννέα μέλη του γένους Bathynomus. Είναι, επίσης, οι μεγαλύτεροι γνωστοί αντιπρόσωποι της οικογένειας Crustacea, μια οικογένεια που συνδέεται στενά με τις γαρίδες  και καβούρια. Εμφανίζονται σε όλους τους ωκεανούς και έχουν βρεθεί ακόμα και στα 2140 μέτρα βάθος.

Το τεράστιο μέγεθος του ισόποδου είναι αποτέλεσμα ενός φαινομένου γνωστό και ως γιγαντισμός της βαθιάς θάλασσας. Η τάση δηλαδή  των καρκινοειδών και άλλων ζώων  σε μεγάλα βάθη να αυξάνουν κατά  πολύ το μέγεθος τους σε σχέση με παρόμοια είδη σε πιο ρηχά νερά. Άλλα παραδείγματα θα ήταν το γιγάντιο καλαμάρι και το γιγάντιο σκουλήκι σωλήνας. Ο λόγος που προκαλεί το γιγαντισμό παραμένει μυστήριο, αν και ορισμένοι ερευνητές το θεωρούν μια προσαρμογή που βοηθάει τα ζώα  να ανταπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον με συνθήκες μεγάλης πίεσης.

http://www.treehugger.com/natural-sciences/cthulhus-pet-giant-isopod-25-feet-found-attached-to-underwater-robot.html
Το γιγάντιο ισόποδο μπορεί να φτάσει σε μήκος από 19 μέχρι και 36 εκατοστά, ενώ το βάρος του κυμαίνεται κοντά στα 1,7 kg.  Το σώμα του προστατεύεται από ένα σκληρό κέλυφος που παρουσιάζει μεταμέρεια. Αυτό του επιτρέπει να είναι ισχυρό και ευέλικτο συγχρόνως. Όταν απειλείται, αυτό το ζώο μπορεί να κουλουριαστεί σε μια σφαίρα προστατεύοντας έτσι τα ευάλωτα σημεία του. Το ισόποδο έχει σύνθετα μάτια, με πάνω από 4.000 επιμέρους πτυχές. Αυτό δίνει στο ζώο ένα μεγάλο οπτικό πεδίο, κάνοντάς το ταυτόχρονα εξαιρετικά ευαίσθητο σε γρήγορες κινήσεις. Καθώς το φως είναι εξαιρετικά εξασθενημένο στα βαθιά ύδατα, το γιγάντιο ισόποδο έχει αναπτύξει μεγάλες κεραίες που του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται τον περιβάλλοντα χώρο καθώς σέρνεται κατά μήκος του πυθμένα του ωκεανού.

http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_isopod
Αναφορικά με την τροφοληψία τους, τα γιγάντια ισόποδα αποτελούν σαρκοφάγα ζώα που σαρώνουν το βυθό της θάλασσας για την εύρεση τροφής. Το φαγητό είναι εξαιρετικά σπάνιο σε αυτά τα μεγάλα βάθη, με αποτέλεσμα τα ισόποδα να έχουν προσαρμοστεί για να τρώνε  ό,τι τυχαίνει να καταβυθίζεται από τα υψηλότερα στρώματα της θάλασσας. Αυτό περιλαμβάνει τα σώματα των νεκρών φαλαινών, ψάρια, καλαμάρια και πολλά άλλα. Πιστεύεται επίσης ότι τα ισόποδα τρέφονται πολλές φορές με βραδυκίνητα ζώα του βένθους όπως τα αγγούρια της θάλασσας και σφουγγάρια.
http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_isopod


Το γιγάντιο ισόποδο διαθέτει ένα πολύπλοκο στόμα με πολλά εξαρτήματα που λειτουργούν μαζί διατρυπώντας, σχίζοντας και κομματιάζοντας το θήραμά τους.


http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_isopod


Η αναπαραγωγή τους γίνεται με τη γέννηση και εκκόλαψη αυγών , τα οποία πιστεύεται ότι είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος από όλα των θαλάσσιων ασπόνδυλων. Τα θηλυκά αναπτύσσουν ένα σάκο γνωστό και ως marsupium, όπου αποθηκεύουν τα αυγά έως ότου τα νέα άτομα είναι έτοιμα να εμφανιστούν. Όταν συμβεί αυτό, τα νέα ισόποδα ξεφεύγουν από το marsupium ως πλήρως σχηματισμένες μικρογραφίες των ενηλίκων. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παρακάμπτοντας το στάδιο της προνύμφης βελτιώνονται σημαντικά οι πιθανότητές των νεαρών ισόποδων για επιβίωση.

 Βιβλιογραφία








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου