Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Το ψάρι...δράκος της βαθιάς θάλασσας!

                                               producing photophore below its eye 
     Το ψάρι δράκος της βαθιάς θάλασσας (deep sea dragonfish), μερικές φορές αναφέρεται κι ως Dragonfish χωρίς λέπια, είναι ένας άγριος κυνηγός που κατοικεί στα βαθιά νερά των ωκεανών του κόσμου σε βάθη πάνω από 1.500 μέτρα. Γνωστό επιστημονικά ως Grammatostomias flagellibarba, έχει πολύ μεγάλα δόντια σε σχέση με το μέγεθος του σώματός του. Παρά την φρικιαστική εμφάνισή του, είναι ένα μικρό ψάρι με μήκος περίπου μόνο 15 εκατοστά. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη Dragonfish, όλα παρόμοια σε εμφάνιση. 
     Το ψάρι δράκος της βαθιάς θάλασσας διαθέτει μια μεγάλη προεξοχή σαν τρίχα που συνδέεται με το πηγούνι του. Αυτή η τρίχα γύρω από το στόμα του συνδέεται με ένα φωτοφόρο. Το deep sea Dragonfish έχει επίσης φωτοφόρα κατά μήκος των πλευρών του σώματός του. Αυτά τα μικρά όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σήμα για να βρεθούν με άλλα ψάρια του είδους του κατά το ζευγάρωμα. Χρησιμεύουν επίσης για προσέλκυση λείας και για αποπροσανατολισμό ψαριών θηραμάτων που βρίσκονται βαθιά κάτω στη σκοτεινή θάλασσα.
     Το deep sea Dragonfish μπορεί να χρησιμοποιήσει το φως που παράγεται από την τρίχα κάτω από το πηγούνι του σαν δόλωμα. Με το να το αναβοσβήνει και να το κουνάει πέρα δώθε, πιστεύεται ότι  προσελκύει την προσοχή των πιθανών γευμάτων του. Μόλις ένα ανυποψίαστο ψάρι πλησιάζει πολύ κοντά πιάνεται απότομα στα ισχυρά σαγόνια του Dragonfish.
     Το ψάρι αυτό έχει ένα μεγάλο κεφάλι και το στόμα του είναι εξοπλισμένο με αιχμηρούς κυνόδοντες. Τα μεγάλα δόντια του το βοηθούν να αρπάζει τη λεία του, όπως κυνηγά στα σκοτεινά νερά της βαθιάς θάλασσας.Τρέφεται με μικρά ψάρια, οστρακοειδή καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βρει. Δεδομένου ότι πολλά είδη που αποτελούν τη λεία τους, επίσης, παράγουν φως, το deep sea Dragonfish έχει εξελίξει μια ειδική μέθοδο να παραμένει κρυμμένο από τα αρπακτικά ζώα μετά το γεύμα του. Τα τοιχώματα του στομάχου του είναι μαύρα για να κρατήσει τα φώτα κρυφά, όταν αφομοιώνει το γεύμα του. Επειδή ζουν σε εξαιρετικά βαθιά νερά, πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με τις συνήθειες ζευγαρώματος του deep sea Dragonfish.


  Βιβλιογραφία

Πηγές εικόνων
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου