Το παρόν Blog δημιουργήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία. Στόχος μας αποτελεί η μελέτη και παρουσίαση προσαρμογών στους θαλάσσιους οργανισμούς κάθε θαλάσσιας ζώνης.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

The Black Swallower...!

    



       Το είδος Chiasmodon niger, γνωστό και ως Black Swallower, είναι ένα είδος ψαριού το οποίο ζει κυρίως στην βαθυπελαγική ζώνη. Λίγα είναι γνωστά για το είδος αυτό αφού δεν έχουμε καταφέρει να το φωτογραφήσουμε ποτέ ζωντανό.
      Αν και μικρό σε μέγεθος (25cm) έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στην ζώνη αυτή. Το σώμα του είναι επιμηκυμένο και συμπιεσμένο χωρίς λέπια. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ικανότητα του να καταπίνει ψάρια που έχουν μέγεθος έως και τρεις φορές μεγαλύτερο από το ίδιο. Το ψάρι καταπίνεται ολόκληρο απευθείας.     
         Η ικανότητα του αυτή βασίζεται στο τρόπο με τον οποίο είναι δομημένα τα σαγόνια του επιτρέποντας του να δημιουργεί ένα αρκετά μεγάλο άνοιγμα και στο εμφανές τεράστιο σε μέγεθος στομάχι του το οποίο προεκβάλλει από το κυρίως σώμα του επιτρέποντας την διατήρηση του θηράματος του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι ακόμη και αν δεν καταφέρει να βρει λεία θα επιβιώσει χρησιμοποιώντας τις προμήθειες στο στομάχι του. Οι παραπάνω προσαρμογές του δίνουν την ικανότητα να επιβιώνει στην επικίνδυνη αυτή ζώνη.
Βιβλιογραφία
Πηγές εικόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου